θέρμανση και κρίση

Η θέρμανση των σπιτιών σε περίοδο οικονομικής κρίσης

Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του μισθούς και τις συντάξεις με αποτέλεσμα η θέρμανση των σπιτιών να αποτελεί πρόβλημα για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η μείωση μισθών, τα χαράτσια, οι φόροι και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου οδήγησαν το καταναλωτικό κοινό σε νέες εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης των σπιτιών. Το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για τους λέβητες πέλλετ, τις αντλίες θερμότητας, τις ενεργειακές σόμπες και τα τζάκια είναι μεγάλο. Όχι μόνο οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών, αλλά και όσοι έχουν διαμερίσματα σκέφτονται να αλλάξουν τον τρόπο θέρμανσης τους, μιας και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα θέρμανσης με πετρέλαιο. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι πολυκατοικίες που δεν αγοράζουν πετρέλαιο, λόγω αδυναμίας των ενοίκων.

Από την άλλη, καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με διαφημίσεις θερμοπομπών, κλιματιστικών νέας γενιάς, σομπών πέλλετ και ξύλου, οικολογικούς λέβητες κτλ. Όλοι, λίγο πολύ, έχουμε κάποιον στον κοινωνικό μας περίγυρο, ο οποίος αντικατέστησε τον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης των Ελλήνων με πιο εναλλακτικές μορφές. Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τους περισσότερους καταναλωτές είναι, εκτός από το κόστος αγοράς και τοποθέτησης, οι μηνιαίες δαπάνες θέρμανσης. Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης δεν τους επιτρέπει να θερμάνουν τις οικίες τους με πετρέλαιο. Πολλοί συμπολίτες μας υπολόγιζαν στο επίδομα θέρμανσης, αλλά όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων η επιλογή των δικαιούχων έγινε με πολύ αυστηρά κριτήρια, έτσι που στο τέλος ελάχιστοι κατάφεραν να το πάρουν.

Προκειμένου λοιπόν να καταφέρει κάποιος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το κρύο του χειμώνα πρέπει να στραφεί σε άλλες λύσεις: π. χ. τοποθέτηση αντλιών θερμότητας, αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου με πέλλετ, τοποθέτηση ενεργειακών σομπών κτλ. Οι νέοι αυτοί τρόποι θέρμανσης κοστίζουν αρκετά χρήματα, υπόσχονται όμως γρήγορη απόσβεση, μεγάλη απόδοση και οικονομία στα έξοδα θέρμανσης. Παράλληλα πολλές εταιρείες αναγνωρίζοντας την οικονομική δυσχέρεια έχουν προσφορές και άτοκες δόσεις, προκειμένου να διευκολύνουν τους καταναλωτές.

Σίγουρα αυτό που προέχει εκτός από την καλή τιμή είναι η ποιότητα• εκεί πρέπει να επενδύσετε, καθώς στόχος σας είναι η οικονομία σε βάθος χρόνου. Σημασία δεν έχει να αγοράσετε κάτι φθηνότερο, το οποίο πιθανόν δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια στον χρόνο ή θα καταναλώνει πολλά, αλλά να έχει καλή ποιότητα και υψηλή απόδοση. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να στραφείτε σε αξιόπιστες εταιρείες ειδών θέρμανσης κι όχι σε οποιεσδήποτε φαινομενικά «φθηνές» λύσεις.

Τα νέα συστήματα θέρμανσης από τη μια είναι αποδοτικότερα κι από την άλλη φιλικά προς τη φύση, καθώς έχουν λιγότερες εκπομπές ρύπων. Έχουν με άλλα λόγια τριπλό όφελος είναι: οικονομικά, αποδοτικά και οικολογικά. Κι επειδή με τα ζητήματα θέρμανσης του σπιτιού δεν αστειευόμαστε καλό είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο κατόπιν έρευνας και μελετώντας αυστηρά όλες τις παραμέτρους. Τέλος, στόχος θα πρέπει να είναι η οριστική απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα κι όχι η προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Νέα οικολογικά συστήματα θέρμανσης

Τα τελευταία χρόνια πολλοί καταναλωτές γύρισαν την πλάτη τους στον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης, το πετρέλαιο, λόγω της απότομης αύξησης της τιμής του και από την άλλη της συρρίκνωσης των μισθών και των συντάξεων τους. Παράλληλα η χρήση πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα επιβλαβής για το περιβάλλον. Ζητούμενο αποτελεί ο συνδυασμός οικονομίας, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό, πολλοί αντικατέστησαν τους λέβητες πετρελαίου με λέβητες πέλλετ, τοποθέτησαν αντλίες θερμότητας ή μετέτρεψαν το παραδοσιακό τους τζάκι σε ενεργειακό.

Και παρ’ όλο που στην Ευρώπη οι εναλλακτικοί αυτοί τρόποι θέρμανσης είναι γνωστοί και διαδεδομένοι, στην Ελλάδα μόλις πρόσφατα μάθαμε τη χρήση βιομάζας ή τις αντλίες θερμότητας. Ωστόσο, το τελευταίο
διάστημα παρατηρείται μια σταθερή στροφή προς τους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, γεγονός ενθαρρυντικό για το περιβάλλον.

Η ανάγκη των καταναλωτών να μειώσουν τα έξοδα τους είχε ως αποτέλεσμα όχι απλώς να αλλάξουν το σύστημα θέρμανσης τους, αλλά και να παρέμβουν στον ακίνητο τους, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις αποτελούν οι μονώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται όλο και συχνότερα, καθώς είναι ένας τρόπος από τη μια να κάνουν οικονομία κι από την άλλη, να συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ειδικά οι νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στραφεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους, όχι μόνο για οικονομικό όφελος, αλλά και για να προστατέψουν το περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας εναλλακτικά μέσα θέρμανσης δεν ζεσταίνεις μόνο το σπίτι σου με λιγότερα έξοδα, αλλά προστατεύεις και την ατμόσφαιρα από τους βλαβερούς ρύπους των ορυκτών καυσίμων. Επίσης, επιλέγοντας για παράδειγμα το πέλλετ το όφελος για το περιβάλλον είναι διπλό, αφού εκπέμπει λιγότερους ρύπους κι από την άλλη παράγεται από τα πριονίδια και τα υπολείμματα ξυλείας.

Το κύριο μειονέκτημα των νέων συστημάτων θέρμανσης είναι το υψηλό κόστος τους. Ωστόσο το εμπόδιο αυτό ξεπερνιέται αν σκεφτεί κανείς ότι τα έξοδα αγοράς και εγκατάστασης καλύπτονται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την οικονομία που επιτυγχάνεται στις δαπάνες θέρμανσης. Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες αποφασίζουν να επενδύσουν στα νέα οικολογικά, αλλά και οικονομικά συστήματα θέρμανσης.

Παράλληλα δεν λείπουν και οι προσφορές των καταστημάτων και των ιστοσελίδων με είδη θέρμανσης, τα οποία υπόσχονται καλή ποιότητα κι ευκολίες πληρωμής. Ειδικά εν όψει του χειμώνα οι προσφορές και οι διαφημίσεις αναμένεται να αυξηθούν. Ενώ, από την άλλη, όσο η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα ύψη όλο και περισσότεροι καταναλωτές θα αναζητήσουν οικονομικότερες λύσεις θέρμανσης. Πολλοί είναι κι αυτοί που επιλέγουν να μετατρέψουν τον παραδοσιακό λέβητα πετρελαίου σε πέλλετ, πράγμα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι το υλικό καύσης διαφέρει και μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα.

Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να προβληματιστείτε και να αναζητήσετε όσο πιο προσεκτικά γίνεται την καλύτερη λύση για εσάς. Πάρτε λοιπόν γνώμες, προσφορές κτλ. και αποφασίστε για το ιδανικό σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σας. Στόχος σας είναι να βρείτε ένα το οποίο εκτός από αποδοτικό και οικονομικό θα είναι και φιλικό προς το περιβάλλον.

 

δειτε επισης ελαιοχρωματισμοι και ανακαινισεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *